Właściwości zdrowotne kawy.
Wpis skupia się tylko i wyłącznie na kawie, nie bierzemy pod uwagę wszelkich dodatków typu: cukier, śmietanki itd. !
Wpis nie bierze pod uwagę osoby cierpiące na różne zaburzenia,choroby lub osoby starsze, mogące mięć zły wpływ kawy na ich organizm. Stosowanie tego produktu należy uzgodnić ze specjalistą.
Prawidłowe stosowanie:
Najlepszymi właściwościami zdrowotnymi cechuje się kawa mielona arabica. Należy stosować dobrej jakości kawę, ponieważ zawiera w sobie najwięcej substancji aktywnych biologicznie. Do parzenia kawy powinno się używać wody w temperaturze od 85-92 stopni celsjusza. Należy unikać kawy parzonej po turecku, która draźni przełyk oraz żołądek, kaw typu instant oraz napojów kawowych (np. cappuchino). Ważne jest aby wykluczyć picie bardzo gorącej kawy, która podraźnia przełyk. Kawa nie zmniejsza ilości magnezu w naszym organizmie, jest to mit. Nie należy przekraczać dawki 3-5 filiżanek kawy dziennie(nie substancja, lecz dawka jest trucizną).
Właściwości zdrowotne:
+Zmniejsza ryzyko nowotworu.
+Zwiększa wytwarzanie serotoniny (poprawia nastrój).
+Przyśpiesza metabolizm.
+Zmniejsza ryzyko rozwoju cukrzycy typu II.
+Kawa wpływa pozytywnie na serce.
+Pobudza ośrodkowy układ nerwowy.
+Zapobiega rozwojowi choroby alzheimer.
+Zwiększa wydajność treningową